O NAMA

Udruženje endokrinologa i dijabetologa u Bosni i Hercegovini nastavlja tradiciju strukovnog udruženja endokrinologa i dijabetologa osnovanog 1969. godine u Sarajevu pod imenom Sekcija za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma pri Društvu ljekara Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

Sekcija je preregistrirana nakon rata tj. 2007. godine u Udruženje endokrinologa i dijabetologa Federaciji Bosne i Hercegovine a 2016. godine su članovi donjeli odluku da se udruženje registruje kao Udruženje endokrinologa i dijabetologa u Bosni i Hercegovini. Ovo udruženje danas okuplja sve endokrinologe i dijabetologe u Bosni i Hercegovini kao i osobe koje se u svom svakodnevomn radu bave dijabetesom i drugim bolestima endokrinog sistema. 

Udruženje je u proteklom periodu naporno radilo i uspjelo je značajno unaprijediti svoj rad i postati član ESE-a (European Society of Endrocinology) kao i član IDF-a (International Federation of Diabetes) i time postati značajnim faktorom odlučivanja o pitanjima endokrinolodgije i dijabetologije globalno.

Zahvaljujući podršci Evropske asocijacije za studije o dijabetesu (EASD) udruženje je realiziralo održavanje Prvog EASD postdiplomskog tečaja iz kliničkog dijabetesa i njegovih komplikacija u Bosni i Hercegovini u Sarajevu od 2. do 4. novembra 2018. godine.

ČLANSTVO

UPRAVNE STRUKTURE

Prof dr Zelija Velija Ašimi

PREDSJEDNICA UDRUŽENJA

Mr sci dr Senada Husarić

PREDSJEDNICA SKUPŠTINE

Prof dr Azra Bureković

Predsjednica upravnog odbora

ČLANOVI UPRAVNOG ODBORA:

DAVORKA STEVANOVIĆ DAUTBEGOVIĆ (Zenica)
AMELA DIZDAREVIĆ-BOSTANDŽIĆ (Sarajevo)
LEJLA JAŠAREVIĆ (Tuzla)
ALDIJANA BEGOVIĆ (Goražde)

MIRSADA TERZIĆ (Bihać)
AIDA NIŠIĆ (Sarajevo)
DANIJEL PRAVDIĆ (Mostar)
MIRJANA MAĐAR ZEC (Nova Bila)