Search
Close this search box.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PRVI EVROPSKI DAN HORMONA

Evropsko udruženje endokrinologa (The European Society of Endocrinology –  ESE), zajedno sa Evropskom fondacijom za hormone i metabolizam (European Hormone and Metabolism Foundation –  ESE Foundation), a u suradnji sa partnerskim udruženjima/udrugama, uključujući Udruženje/Udrugu endokrinologa i dijabetologa u Bosni i Hercegovini, po prvi put obilježava Evropski dan hormona – 23. maja 2022. godine. Povodom prvog Evropskog dana hormona, pozivamo sve na jaču inkluziju perspektive endokrinog zdravlja, kao integralnog dijela Evropskih zdravstvenih politika kao i onih zemalja članica Evropske Unije, koje su potpisnice ESE Bijelog papira o hormonima u Evropskim zdravstvenim politikama (ESE White Paper on Hormones in European Health Policies)(objavljen u maju 2021. godine).  Naši glavni zahtjevi sažeti su u Milanskoj deklaraciji MilanDeclaration koja je izrađena povodom Evropskog dana hormona, koji će ako se bude implementirao napraviti značajnu razliku u zdravlju i dobrobiti evropskog stanovništva. 

 U ime našeg udruženja i cjelokupne Evropske endokrine zajednice, željeli bismo da zatražimo vašu podršku u pomaganju podizanja svijesti o Evropskom danu hormona i da nam se pridružite u prepoznavanju mnogih endokrinih bolesti, uključujući hronične bolesti, kao što su gojaznost, dijabetes, štitnjača, kancer i osteroporoza. To takođe uključuje preduzimanje koraka za sigurnije okruženje, uglavnom smanjenjem izloženosti i utjecaju takozvanih “endokrinih disruptora” na osjetljive grupe stanovnika, kao što su trudnice, bebe i djeca u razvoju. Ova izloženost je u vezi sa višom incidencijom endokrinih bolesti. Nadamo se da pored podizanja svijesti, donosioci odluka odnosno autoriteti u vlasti mogu pomoći svojim zastupanjem za bolje integrisanje zdravlja hormona u budućim državnim i Evropskim zdravstvenim politikama i zakonodavstvu. Samo zajedno, možemo umanjiti sadašnju široku rasprostranjenost endokrinih bolesti u Bosni i Hercegovini i ostatku Evrope.  

Konkretno za našu zemlju Bosnu i Hercegovinu, problematika oko gojaznosti, dijabetesa, bolesti štitnjače, neuroendokrinih tumora i rijetkih bolesti, zalužuje više pažnje zbog kontinuiranog porasta broja oboljelih od istih kao i sve češća pojava istih u mlađoj populaciji te nemogučnost adekvatnog tretiranja nekih od bolesti (rijetke bolesti).

Molimo vas nemojte oklijevati da kontaktirate Udruženje endokrinologa i dijabetologa u Bosni i Hercegovini, ukoliko imate dodatnih pitanja o Evropskom danu hormona i/ili značaju hormonskog zdravlja u vezi sa našim cjelokupnim zdravljem i dobrobiti.  O više informacija o tome šta vi i vaše osoblje možete uraditi za vaš angažman oko dana podizanja svijesti, željeli bismo da vas uputimo na web sajt Evropskog dana hormona: www.europeanhormoneday.org kao i na sajt našeg udruženja www.endo.ba   Na ovom sajtu dostupan je Radni pribor za društvene mreže, koji obuhvata primjere koji se mogu koristiti  za vašu podršku na društvenim mrežama.

Ostale objave