Search...
Close this search box.

OKRUGLI STO POVODOM PRVOG EVROPSKOG DANA HORMONA

Evropsko udruženje endokrinologa (ESE), zajedno sa Evropskom federacijom za hormone i metabolizam (ESE Fondacija) i partnerskim udruženjima 23. maja 2022, po prvi put pokrenuće aktivnost Evropski dan hormona!

Evropski dan hormona je inicijativa za podizanje svjesti o hormonima i zdravlju hormona. Glavni cilj kampanje je podizanje svjesti u javnosti i među donosiocima odluka o značajnoj ulozi, koju hormoni igraaju u prevenciji, liječenju i životu sa nekim od najrasprostranjenijih bolesti na svijetu, kao i sa preko 400 rjetkih bolesti.  

Kako bi se pridružila Deklaraciji, odvijaće se aktivnost na društvenim medijima, da bi se se proširilo započinjanje aktivnosti Evropskog dana hormona. Napravljena je animacija, koja će nadalje educirati donosioce odluka o hormonima. Infografika Evropski dan hormona prikazuje važnost u dobrobiti i zdravlju i u nekoliko ključnih oblasti praktičnih politika.

Započinjanjem Evropskog dana hormona, naš cilj je državni donosioci odluka postanu svjesniji važnosti hormona i uzmu ih u obzir kada izrađuju buduće praktične politike. Bolje praktične politike su od ključne važnosti u poboljšanju opšteg zdravlja stanovništva i pomoći će u rješavanju društvenih i zdravstvenih izazova uzrokovanih bolestima koje su povezane sa endokrinim bolestima, od kojih su neke među najzastupljenijim bolestima našeg vremena.

U sklopu naveden kampanje naše Udruženje je organiziralo okrugli sto na temu: PRVI EVROPSKI DAN HORMONA – ZATO ŠTO SU HORMONI BITNI!

Okrugli sto je održan na SSST Univerzitetu u hibridnom formatu sa 90 učesnika. Zaključak sastanka je da se aktivnosti usmjere prema donosiocima odluka ali i široj društvenoj zajednici.

Ostale objave