[language-switcher]

U hotelu Holiday u Sarajevu je od 23. do 26. aprila 2015.godine održan  i uspješno završen Prvi kongres endokrinologa i dijabetologa u Bosni i Hercegovini sa međuanordnim učešćem

U hotelu Holiday u Sarajevu je od 23. do 26. aprila 2015.godine održan  i uspješno završen Prvi kongres endokrinologa i dijabetologa u Bosni i Hercegovini sa međuanordnim učešćem kao i Prvi simpozijum medicinskih sestara za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma.

Prema ocijeni svih sudionika, i onih izvan BiH kao i onih iz BiH, kongres je bio izuzetno uspješan, počev od samog otvaranja kongresa, preko odličnog naučnog programa do same dobre posjećenosti kongresa. Na kongresu je bilo oko 300 učesnika iz zemlje i regije. U toku kongresa paralelno sa plenarnim i simpozijalnim predavanjima odvijali su se simpozij pedijatrijske endokrinologije, simpoziji medicinskih sestara, kao i oralne i poster prezentacije. Ukupno je bilo 113 predavača, 98 liječnika i 15 medicinskih sestara. Predavači na kongresu su bili eminentni stručnjaci iz oblasti endokrinologije i dijabetologije iz BiH ali i eksperti iz regije evropskog i svjetskog renomea.
Teme kongresa:
1. Urgentna stanja u endokrinolgiji
2. Neuroendokrinologija
3. Bolesti štitne i paratiroidne žlijezde
4. Metaboličke bolesti kostiju, osteoporoza
5. Bolesti nadbubrega
6. Reproduktivna endokrinologija
7. Šećerna bolest
8. Gojaznost
9. Rijetke bolesti u endokrinologiji
Teme kongresa su detaljno obrađene i osvježene sa najnovijim naučnim podatcima, evropskim i svjetskim smjernicama.

Naučni program kongresa je bio vrlo sadržajan i obuhvatio je 6 plenarna predavanja, ukupno 13 simpozija sa 77 simpozijalnih predavanja, 21 oralnu prezentaciju te 16 poster prezentacija. Na kongresu su značajno mjesto imali i pacijenti. Njihovi predstavnici su bili aktivni sudionici ovog za endokrinološku scenu u BiH značajnog događaja. Kongresu je prisustvovala i predstavnica IDF-a Sandra Bršec Rolih.
Kongres je bio sublimacija dugogodišnjeg rada, znanja i iskustva svih učesnika i rezultirao je izuzetno korisnim preporukama, stavovima, kao i razmjenom ideja o adekvatnoj dijagnostici i tretmanu endokrinoloških bolesti. Suorgranizator Kongresa bio je Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu a pokrovitelj Kongresa Ministarstvo civilnih poslova BiH. Naravno, kongres je realiziran uz podršku brojnih sponzora, farmaceutskih kuća i partnera, Ministarstva zdravstva FBiH i Kantona Sarajevo, Liječničke komore Kantona Sarajevo, Zavoda za javno zdravtsvo Zenica, Liječničke komore FBiH itd.

Prema ocijeni eminentnih stručnjaka iz regije, predavanja su bila izuzetno kvalitetna uz naučni program koji je u cijelini ocijenjen kao odličan. Učesnici kongresa su pokazali visok stepen profesionalizma, jaku motiviranost, dobru organiziranost i odličnu energiju što je rezultiralo pozitivnim ishodom.
Preporuke učesnika Kongresa biće naknadno publicirane.

 

Ostale objave